Besøk på perlefarm

Våre båtnaboer, Tom og Christian, inviterte oss med på besøk på en perlefarm. Det viste seg å være en turistfelle, selvfølgelig, men det er en annen sak.

Vi fikk en ganske interessant innføring i produksjonen av de sorte stillehavsperlene. Utgangspunktet er den lokale østersen som fanges opp som yngel og dyrkes fram til perleproduserende voksen. Perler kan oppstå naturlig som sandkorn som finner vei inn i østersen og som kapsles inn av perlemor, mens den ruller fritt inni østersen. Slike perler er som regel små, men perfekt runde. Dyrkede perler lages ved at perfekt runde kuler av skjellmateriale implanteres på et spesielt sted i den levende organismen og settes ut i havet for å godgjøre seg i 18 måneder. Dette er ekspertarbeid. Østersen kan bare åpnes ca 1 cm uten å skade lukkemuskelen. Det er boret et lite hull i østersskallet slik at den kan bindes fast med fiskesene til et tau som er festet til en bøye. Utenfor er det en sylinderformet kapsel av grov plastnetting som beskytter østersen mot angrep fra fisk.  Det hele senkes ned på ca 6 meters dyp.

Fakarava perleøsters Demoøsters

Fakarava perleimplantat Implantater i ulike størrelser

 

Så setter østersen i gang med å kapsle inn det implanterte fremmedlegemet i perlemor. 1500 tynne lag, eller 3 lag om dagen. I løpet av disse 18 månedene utgjør det et ca 0.8mm tykt lag sort perlemor utenpå den hvite skjellkula.Så en dag tas det hele opp, skallet bendes forsiktig opp og eksperter sjekker om det befinner seg en perle der. For det er et hvis. Ca 50% av implanteringen er mislykket. Men der det er en innekapslet perle i en liten organisk sekk, blir den forsiktig tatt ut og erstattet av en ny hvit rund kule av nøyaktig samme størrelse som perlen som ble tatt ut. Denne prosessen kan gjentas inn til 4 ganger. Siste gangen lager de største perlene. Siden vil østersen fortsette å lage kjerneløse perler, som får svært ulik form, nesten som rosiner.

Fakrava kjerneløs og usymmertrisk perle Kjerneløs/assymetrisk

Perlene blir så sortert i ulike klasser etter rundhet og overflate. Ca 5% oppnår A-klasse. De perfekte. Men de fleste perlene vil ha dråpeform, asymmetrier,  eller ujevnheter. Omtrent som blant oss, vanlige dødelige.

Så gjenstår verdiskapingen, der perlene blir stelt og montert på ulike vis i armbånd, ørepynt og kjeder, gjerne i kombinasjon med polert perlemor av ulike fasonger.  Til ulike priser, selvfølgelig. Noe for enhver lommebok, og noe altså for hvermannsens…

Fakrava perlearmbånd

Fakrava perlekjeder

Om de spiser østers? Nei, det gjør de ikke. Om de er edanes, vites ikke, men om så var, skulle de kunne hatt et nytt eksportprodukt til verdensmarkedet…..

3 thoughts on “Besøk på perlefarm”

  1. Hei morfar! Det var kjekt å lese om perlene! Jeg har et armbånd laget av ferskvannsperler som jeg fikk av mamma og pappa da de var i Mogan. Vet du hva de perlene er laget av? Hilsen Ida Marie

    Like

    1. Kjære Storajento! Veldig koselig å få melding fra deg. Du er flink til å skrive. Det er ulike arter av perlemuslinger. Perlen får samme farge som perlemoren på innsiden av skallet. I StillehavsAtollene lever det østers med sort perlemor, som lager sorte perler. Andre steder i verden er det muslinger med hvit perlemor . Derfor finnes det både sorte og hvite perler. I Håelva på Jæren finnes det også ferskvannsperlemuslinger.

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: