Tanker fra en stillehavsatoll

Det strømmer musikk fra et anlegg på land. Det er lørdag formiddag, og jeg sitter i cockpiten. Er veldig fornøyd. Har hatt ”videokonferanse” med jentene til frokosten i dag. Skype er en god ting!

Gjør meg tanker om å være her. Hva i all verden gjør jeg her? Damene i de andre båtene ser ut som om de er født i sjøen. Det boltrer seg over og under vann, kjører jolla så det spruter rundt, står på seilbrett og padler i ”kanojakk”, mens jeg drister meg til å kjøre jolla med skipperen som assisterende rormann ved siden av. Ja, ja. Jeg er definitiv ikke født på eller i sjøen. Men jeg koser meg likevel her. I morgen er det fødselsdag i nabobåten, og da kan jeg lage cockpit lampeskjerm. Hekler og hekler i lys gult, som gir et mykt, godt lys i mørket.

I går kveld ble vi invitert til middag til en annen båt, til tyske Stefan og Ilja i Sabir. Også de fikk en hjemmeheklet lampeskjerm til deres noe grelle lys i cockpiten. Vi fikk fantastisk tunfiskmiddag, og nå har jeg lyst til å gi dem grytekluter som takk for middagen. Grytekluter med anker, seilbåt og 2015.

Makemo strikkeLise

Så tar jeg et bad fra hekken og skyller meg i ferskvannet som watermakeren lager. Det er mitt ansvar å sørge for at watermakeren går og fyller tankene etter hvert som vi bruker. Det er godt drikkevann etter å ha passert et kullfilter, så vi sparer mye penger og krefter på å slippe å bære vannflasker om bord her på disse øyene der vann er en knapphetsressurs.

Og så er jeg en ivrig påpasser på at batteriene er fulladet. Solcellepanelene må vendes mot solen, og Willy Vindmølle må bidra, og nå er det blitt ganske enkelt, fordi skipperen har montert en ny laderegulator som holder styr på både solcellepanelet og vindgenerator og passer på at det ikke kommer for høy spenning til batteriene. Det har Hans sagt at vi må være nøye med å passe på!

En annen oppgave jeg har, er å planlegge ferden videre når vi drar. Har nylig lastet ned Navionics-kart over hele Stillehavet som applikasjon til mobiltelefonen min. Og med litt hjelp fra israelske Matan skjønte jeg hvordan app’en fungerer. Nå bruker jeg den til å studere innseilinger, tidevann og avstander. Så legger jeg det hele fram for skipperen, slik at han kan avgjøre om det er lure valg jeg foreslår.

Å lese og spørre andre om erfaringer er veldig nyttig. Likevel svikter planleggingen av ankomsttidspunktet av og til, men ikke verre enn at jeg kommer greit ut av det.

Pengene vi tok ut i banken på Nuku Hiva tar slutt fortere enn vi trodde. Norske priser og vel så det. Kontant betaling. Her er ingen bank og ingen vekslesentral. Men på en av butikkene kan vi bruke kort hvis vi handler for mer enn 2500 polynesiske francs, tilsvarende 250 USD.

Så nå har vi mer tid enn penger…..

Men jeg smilte pent til skipperen på en amerikansk båt, og vips kunne han veksle slik at vi nå har litt ekstra ”gærninger” i kassa.

I kveld er det bryggefest der alle bidrar med litt. Og da er jeg med! Fra Lovinda kommer det ovnsbakte, skivede poteter og focacciabrød!

Joda, en lørdag formiddag i Fransk Polynesia kan være ganske hyggelig!

Nuku Hiva ro din båt

7 thoughts on “Tanker fra en stillehavsatoll”

 1. Flink du er til å hekle! Kan de andre som du møter det? Eller er det en nordisk kunst? Godt dere fikk vekslet til dere riktig valuta 🙂 Bra jobbet 🙂

  Like

 2. Kjære Irene. Det er fantastisk “å få være med” dere på denne turen. Det er trivelig å lese dine betraktninger på det dere opplever og dine tanker. Tusen Takk. Ønsker dere en fortsatt god tur. Håper du har nok garn med deg, eller er det mulig å få tak i underveis?

  Like

  1. Hei marit! Veldig kjekt å høre fra deg! Hils alle rundt deg! Ja vi har det fantastisk og jeg regner med å få nytt bomullsgarn i Papete tahiti der vi kommer ila mnd! Er nesten tom nå!!!

   Like

 3. Hej igen dejligt med nye beretninger tænker på at livet ikke altid er lige nemt eller morsomt selv om man har frihed til at gøre det man vil. Der en mange udfordringer og man er ikke altid selv herre over resultaterne. Men fantastisk oplevelser i får . Tak fordi vi må være med jer. Tænker på jer hver dag 🌞 kh

  Like

 4. Kjekt å lese om hva dere opplever og godt å høre at alt går bra med dere bortsett fra den båtturen i mørke natta. Sånne opplevelser er ikke kjekke og det kan fort gå galt. Håper dere ikke opplever sånt mer. Nå nærmer det seg Svein sin bursdag og vi vil gratulere og ønske han en hyggelig dag.

  Like

 5. Masse nytt og spennende å lese ser jeg, men først av alt: Gratulerer med dagen, Svein! Håper det er kjekk feiring ombord med kake og godsaker. Hilsen Eivind og Tove

  Like

  1. hei eivind og Tove, er på fakarava og koser oss med nettlesing før vi i morgen legger ut på hav kryssing til tahiti, 250 nm. Dere har vært så flinke til å gi oss kjekke kommentarer og dere skal vite at det gir oss inspirasjon til fortsatte skriverier! håper dere får en fin sommer, alle gode ønsker fra oss. De beste hilsener fra Irene og Svein

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: