Forberedelser til havseilas

Gnisten steker og braser i byssa. Det vil gå med mye gass når Gnisten må begynne å bake brød igjen. Vi koker på gass som ble toppet opp på Reunion. Vi har nå 5×2.8kg camping-gass og en tilnærmet full 13 kilos flaske som bør være rikelig i alle fall fram til Karibia, kanskje helt til Europa. Nå må vi bare ikke glemme å stenge flaskekranen så ikke gassen lekker ut for oss fra flaska som henger på rekka akterut….!

Om komfyren skulle svikte, kan vi koke direkte på bluss på gassflaskene…

Gnisten steker førsteklasses krydret og saltet kjøttdeig, og store kyllingfileter som deretter kokes i buljong før avkjøling. Så er det fram med vakuumpakkingsutstyret som sørger for at holdbarheten på kjøla økes til 5-6 uker, minst.

Vi har handlet inn mens vi ennå hadde bil. I kjøla ligger agurk, paprika, purre og gulrot som holder seg mindre godt i romtemperatur. I forpiggen ligger poteter og løk, epler og bananer og appelsiner, egg og langtids rugbrød. Eggene må vi passe på å snu regelmessig, epler får bananer til å modnes litt for fort. Vanlig brød holder seg ikke så godt, men skivene kan tørkes som kavring i sola i cockpit og bløtes litt før luning i stekeovnen.

Hjemmefra har vi mange tuber kaviar, juleansjos, bacalaofisk, leverpostei, makrell i tomat og en god del suppeposer. Ellers er skutas mange gjemmer fylt opp med hermetikk vi har kjøpt inn for opp til flere år siden.

Skuta har fått en omgang rengjøring og polering. Takket være vår venn, Hebron. Dykkere har renset skutebunnen for begroing og skiftet anodene før vi forlot Richards bay. Fokken ble reparert av Lasse på plenen utenfor Zululand Yachtclub. Reservefokken revnet i et stormkast, men er nå fullgodt reparert.

Skipperen har tatt ut dekkslukene og gjort et forsøk på å stoppe lekkasjene vi har vært plaget med når vi seiler med mye vann over dekk. Vann som drypper inne i båten er særdeles utrivelig. Vi håper inderlig problemene nå er løst.

Vi har skiftet ut den gamle og rustne ankerkjettingen og kjøpte en som er betydelig lenger slik at vi  kan nå ankre opp på mye dypere vann uten å bruke tau i tillegg. Godt å ha når det blåser opp eller det er trangt om de beste plassene øverst på ankerplassen.

Problemene med forstagsrulla fortsetter. Toppsvivelen er ikke helt i form, selv om vi har byttet ut de fleste kulene i lagerne. Fallet tvinner seg for lett rundt forstaget. Dette kan gjøre reving/ innrulling problematisk og i verste fall skape farlige situasjoner. Dagen før vi dro var skipperen oppe i masta og poppet fast en kraftig bøyle som trekker fallet unna forstaget. Håper det er godt nok til neste gang masta skal ned.

Hjemme fikk vi reparert lekkasjen i den hydrauliske akterstagsstrammeren og fylt opp med olje, så nå har vi igjen mulighet for å regulere riggspenningen.

Skipperen har fylt olje på kompasset, smørt styresnekka og rorlagerne. Kontrollert og rengjort motoren til autopiloten. Sjekket børstene. Rengjort de klisne fenderne med parafin og tørket fortøyningene før bortstuing. Skuta virker ship-shape.

Dieseltanken er nå renset og filterne skiftet. Impelleren kontrollert. Har fått tak i mange nye oljefiltere og olje for minst 3 oljeskift.

Vanntankene og dieseltanken er fylt opp, og på dekk befinner det seg 200 liter diesel i kanner som er stemplet av og sikret langs rekka, og dekket til med presenning mot sola.

Skuta ligger tungt i vannet…

Gnisten har funnet fram dynene igjen. Sjøen er kald og lufta kjølig, så vi vil ikke fryse på frivakten. Vi oppbevarer dynene i vakuumposer som holder fuktighet og mugg borte. Når vi kommer opp mot tropene, er mormorteppene, Gnistens deilige hjemmestrikkede tepper mer enn lune nok for natten.

Før vi dro ble vasketøyet tatt hånd om på land. Viktig for trivselen, det også.

Vi kjører varmeapparatet en gang i måneden. Noen ting går ikke i stykker, men står i stykker… Kan bli godt å ha på hjemveien når det er vårkaldt i NordAtlanteren.

Som man skjønner, er det mye å tenke på og forberede før man legger ut på de store havkryssingene. Forhåpentligvis kommer vi fram uten de helt store problemene.

One thought on “Forberedelser til havseilas”

  1. Interessant lesing som vanlig. Mange års avleiret erfaring skinner tydelig igjennom og nyttig å lese for meg med en vesentlig skrinnere erfaringsbakgrunn. God seilas videre i en båt rigget for velvære og opplevelser – men også for de mer utfordrende situasjonene om nødvendig.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: