Hvorfor ikke?

Selv om vi vet lite om SørAfrika, har landet sjarmert oss i senk.

For de med reiselyst, kan vi varmt anbefale landet. Men man må være oppmerksom på at vinterklimaet så langt sør kan by på kjølig vær og mye regn om vinteren. Været skifter stadig, siden landet befinner seg i krysningspunktet mellom to ulike værsystemer. Ett fra øst og ett fra vest. Siden sommeren her er når det er vinter hjemme, kan det kanskje friste å prøve noe nytt enn ”Syden”?

Det er relativt billig å fly hit. Vi fløy hjem til jul via Dubai for 13.500 NOK t/r. I sørAfrika får man mye for pengene. En rand er ca 60øre. Så prisene finner man lett hvis man er god i 6-gangen.  Et skikkelig bra hotell i Cape Town kan man få for 5-600 kroner natten. På landet kan man finne overnattingssteder med senger til en hel familie for 3-500 kroner natten. Gjerne med svømmebasseng også.

Å leie bil er veldig rimelig. Drive Africa har ordninger med ubegrenset kjørelengde og muligheter for å levere fra seg bilen et annet sted enn der man hentet den. Drivstoffet koster ca 8kr literen. Trafikkulturen er vennlig og folk oppfører seg fint bak rattet. Veistandarden er en drøm. Bil og overnatting finner man på nettet, og kortbetaling finnes over alt. Mat og drikke er veldig billig, og man får fint et glass eller to med et utmerket måltid for to til 150 kroner eller mindre, alt etter behov og lommebok.

Hva har så landet å by på? Cape Town syntes vi var en sjarmerende by. Det bor rundt 4 millioner mennesker i området rundt. Havneområdet er nytt og moderne. Byen har handlemuligheter av beste sort for de som er interessert i slikt. Vi besøkte Robben Island der Nelson Mandela satt fanget i 18 år. Vi besøkte også Groote Shuur hospitalet der vi fikk oppleve på nært hold operasjonsteknikken og miljøet der verdens første hjertetransplantasjon fant sted i 1967. Vi kom oss ikke opp på Table Mountain, fordi været var skyet da vi hadde tenkt oss dit. Med sightseeingbuss kommer man seg rundt i byen og omgivelsene rundt. Blant annet flotte strender i sør og frodige dalsider oppe i høyden.

Landet har en omfattende vinproduksjon og vingårder fins i mengdevis. Her der det muligheter for både overnattinger og vinsmaking. Landskapet langs N1 oppe i høyden ved roten av de høyere fjellene lenger nord var betagende. Her regner det mer og klimaet er perfekt for vinproduksjon. Majestetiske, høye fjell og vakre farger, veier som slynger seg oppover gjennom fjellpass og tunneller. Landskapet er bølgende. Her og der mindre innsjøer. Det er plantet skog og det er et omfattende hagebruk der frukttrærne står i snorrette rekker i landskapet. Fine byer og tettsteder der det er velordnet og pent.

Safari er et must, og landet har mange nasjonalparker. Noen spesialisert på elefanten, andre på sebraen eller de store kattedyrene. Man behøver ikke dra opp til Kruger-parken i nordøst for å oppleve dette. Hvis man velger å dra dit, finnes det egen flyplass inne i parken. Hvis man vil spare litt penger, bor man utenfor parken og finner omvisere som ikke er knyttet direkte til driften av parken. Her er prisene mer behagelige.

Men. Det et kontrastrikt samfunn. 4 millioner hvite og om lag 50 millioner svarte. Utenfor det store byenes høyhus og villastrøk finnes de elendigste boliger i bølgeblikk, men her og der atskillig bedre  og nyere hus i mur. Mange av disse bosetningene er ulovlige. Opprinnelig var landet svært tynt befolket, men den svarte delen av befolkningen har søkt inn mot byene av flere årsaker, delvis fordi den jorda de hadde er blitt tatt fra dem, og delvis fordi de søker å overleve der det finnes tilgang på jobber. Men arbeidsledigheten blant svarte er høy. Loven sier at 80% av jobbene skal tilfalle svarte. Mange arbeider på veiene og i landbruket. Noen har kommet seg ovenpå og ser ikke ut til å mangle noe. Men det er også klasseskiller blant de svarte, der visse folkegrupper diskriminerer andre. Høyest på rangstigen står folket i Cape regionen og lavest står folket i nordøst.

Du vil oppleve ren tigging, virkelig innpåslitende også, og mer avansert tigging som å betale for at noen passer på bilen din, eller vil hjelpe deg å sette posene i bagasjerommet. Vi lar oss sjarmere av oppfinnsomheten. Vi runder alltid betalingen av oppover når vi har mulighet til dette.

Man skal ikke dra ut på egen hånd etter mørkets frambrudd, og det kan være visse strøk i en by man ikke oppsøker alene. Vekk med statusobjekter som kan fange interesse. Det er mange som advarer mot ditt og datt, men vi valgte å være forsiktige og opplevde ikke noen som helst ubehageligheter på våre reiser i landet.

Vi vet som sagt lite om landet, men det er et moderne, velordnet samfunn med fantastisk natur, og mange muligheter for uforglemmelige opplevelser.

Turismen generer landet inntekter og gir en mulighet til å skaffe flere mennesker som trenger det arbeid. Slik kan vi hjelpe landet og bidra til at i alle fall noen av  Mandelas visjoner for sitt folk kan holdes i live.

Men det er politikk og en annen skål…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: