Oppdatert Rapport fra landkrabbene i Bangkok

IMG_0302 Megamoderne julestemning..

IMG_0047 Julaften før ribba

IMG_1812 – Kopi ……

IMG_1813 Svømmetur i 13.etasje

I skrivende stund befinner vi oss igjen i Bangkok, en sydende og pulserende travel megastorby i det ville østen. Go east, go east,man! For det er her i verden den økonomiske veksten er størst på kloden. Det synes også. Hit kommer storkapitalen fra Japan, Kina og den gamle og nye verden. Norge med.Telenors logo. dtac er stor her.

IMG_2069

Biltrafikken er enorm og Toyotaer og Hondabiler i varianter vi aldri har sett hjemme dominerer. Ikke bare biler forresten, men mopeder og motorsykler Honda har produsert i svimlende antall for hvermannsen i hele østen.

IMG_1864 Fornøyd taxikunde

IMG_4288 Rally lyskryss…

Motorsykkeltaxier snor seg fram der trafikken står stille. Når det gjelder å ta seg fram skys ingen midler. Det gjelder bare som fotgjenger å kjenne sin plass, for her tas også fortauene i bruk! Ja, ikke bare av motorsykler , men også alskens økonomisk aktivitet. Utbrettboder, mobile tohjuls restauranter med kjøkken og grill, bønder som vingler med krokete knær og rishatter avsted med svaiende børtre av frukt og grønt.

IMG_1873

IMG_4239 Friskpresset limejuice

Friske frukter males til saft og helles på direkten over på små drikkeflasker hvilende i is. Kortreist drikke. Gatas elendige dormer under bæresøylene til Skytrain, de reisendes alternativ til trafikkork i solsteikende bygater. Landkrabbene beveger seg sidelengs som var vi …nettopp det.

IMG_1853

IMG_4306

Skyskrapere tårner opp fra det som for ikke lenge siden var rismarker. Matjord viker plassen for byggegrunn i det som i dag er en av verdens største byer.

IMG_0064

IMG_0034 Store pusterom

IMG_1863Gedigne, futuristiske handelspalass

Her finnes markeder for en hver smak og for enhver lommebok. Japanske sushirestauranter dominerer her i strøket vi bor.  Her er kjøpesentere for alt fra Rolls Royce og MacLaren til kopier av Rolex og TagHeuer. Her finnes Zara og Hennes og Mauritz, Hilton og det sagnomsuste Oriental hotel. Alt er tilsalgs. Fugler, fisk, øgler og hunder. Mennesker. I de utallige red light district, om man våger seg dit, blir den sosiale tragedien mer enn sjokkerende nærgående.

IMG_2074 Mangfoldig,enormt marked

IMG_1848 – Kopi Guttedrømmen?IMG_4294 Red lights, soon….

Det er voldsomme kontraster bak mammons skinnende fasader. I bakgatene falleferdige rønner der vedlikehold ser ut til å være et ukjent begrep.

IMG_2568

Men det er billig å leve her for båtfanter på vei hjem.  Hotell om man ikke er for kresen til noen få hundrelapper, et velsmakende måltid på fortausrestauranten på hjørnet til 20-30 kroner, og Skytrain tar oss fra den ene enden av byen til den andre for noen få kroner.

IMG_0081 Vår favoritt: Kylling, sitrongress og cashewnøtter i peanøttsaus.

Folket her er svært vennlige. Vi står ikke lenge og vender på bykartet før noen kommer til og forklarer oss veien. En dag vi satte oss ned på på en benk i et kjøpesenter, spurte en av de lokale hvor vi kom fra? Norge. Hvor i Norge? Stavanger. Jo, der hadde han vært for noen år siden. Broren driver Thai-restaurant i Stavanger! Ja, det er en liten verden!

Bangkok har mye by på:

IMG_0284  Våre utmerkede verter og omvisere, Christian og Tom

IMG_0286 Flere julegjester

IMG_1886 Skyskrapere dominerer bybildet

IMG_2001 Kanalbuss i vill fart

IMG_0227 Bangkok ligger i et elvedelta med kanaler over alt

IMG_0233 hvor Hvermannsen lever

IMG_0281 Sluser gir vern mot flomIMG_0244 Pagoder og templer over alt ved elva

IMG_2019 Fra kokong til silketråd

IMG_2029 Et smilende og vennlig folk

IMG_1985 Gourmet-mat

IMG_1838 Kongens portrett over alt

IMG_1948 Omvisning i kongens palass

IMG_1935 – Kopi

IMG_1950 Jo,det er gull som glimrer!

IMG_1960

IMG_1916  Kunstskatter

IMG_1931 IMG_2056

Byttevarer fra Kina

IMG_2137IMG_2132

RIVER KWAI

I romjula dro vi på utflukt til River Kwai. Det ble en tankevekkende opplevelse…

IMG_2333 Turbodiesel er tingen…

IMG_2373 Longtailbåt for full fres      IMG_2379 Flytende hotell på River Kwai

IMG_2376 På solsiden

Hotellet besto av mange flåter i en lang kjede. Vi bodde i stråhytter uten elektrisitet. Det var hengekøyer på framsiden og baksiden. Skipperen som var litt varm i pelsen, slengte seg oppi i skyggen på baksiden med ei god bok. Plutselig kom en elefant vaggende ned til elvebredden for å drikke og bade, 5-6 meter unna. Støtte i trompeten. Oppasseren på ryggen.

IMG_2353På skyggesiden…

IMG_2219 Omvisning i landsbyen bak hotellet.

IMG_2221 Monfolket, burmesiske stammefolk som bor i skogen ved hotellet og jobber der. (Filmen “Gran Torino” med Clint Eastwood handler om møtet med Hmong, et nabostammefolk..)

IMG_2235 Elefanten, skogstraktor og turistopplevelser

Vi fikk også oppleve å krysse elva over og under broen og siden gå gjennom Hellfire-passet. Alt bygget av lokale arbeidere og allierte krigsfanger som levde under forferdelige forhold i japansk fangenskap.  415 km jernbane ble bygget gjennom  jungelen på 20 måneder for å skaffe den japanske krigsmakten tilgang på verdifulle naturressurser i Burma. Det kostet 100 000 mann livet. Filmen “The Railway Man”(Colin Firth) handler om dette. I skipperens oppvekst kunne alle plystre melodien til filmen “Broen over Kwai” som ble spilt i Ønskekonserten hver søndag ettermiddag mens vi ennå hadde dampradio, mellombølge og Tandberg Sølvsuper. Den japanske krigsmakten viste ingen respekt for sine krigsfanger, som døde som fluer i dampende hete og malariamygg uten nok mat og medisiner. Det gjorde vondt å se glisende japanske selfies-turister valfarte i det samme området….

IMG_2146 Den berømte broen

IMG_2156 Vi krysser river Kwai

IMG_2290 Hellfirepasset. Her arbeidet krigsfanger og slavearbeidere dag og natt, i steikende sol og i nattens flammende bål..

IMG_2293 Det kostet dyrt…

IMG_2175 Krigsgraver i tusentall

IMG_2305 Mineringsverktøy

IMG_2391 Togtur på den berømte jernbanen

IMG_2426 Krevende bygging

IMG_2433 Vakkert, i dag…

IMG_2397 Gjennom fruktbart landskap

Når vi har feiret nyttår og vel så det, flyr vi til Chiang Mai nord i Thailand der vi skal leie bil og kjøre litt rundt i grenseområdet mot Myanmar og Kambodsja langs Mekongelva. Deretter flyr vi til Ankorwat i Kambodsja, det historiske senteret for hele Indokina, før vi vender tilbake til Bangkok 13.januar. Vet ikke hva som møter oss der. Håper å slippe å se hauger av hodeskaller fra det forbryteriske Røde Khmers skrekkregime. En påminnelse om at intet varer evig, heldigvis.

Vi ønsker bloggens lesere, venner og familie et riktig godt nytt år!

IMG_2452 Gnisten på Hemingway

IMG_2516 Neste nyttår: Cape Town……?

IMG_2543 Megastore,sømløse dataskjermer

IMG_2541

PS: Klikk på bildene!

16 thoughts on “Oppdatert Rapport fra landkrabbene i Bangkok”

 1. Kjære begge to!

  Takk for gode rapporter, reisebeskrivelser og foto gjennom året 2015
  Ønsker dere en god utgang av dette året og ditto inngang til 2016.
  Take care!!

  Beste hilsen fra Christian

  Like

 2. Hei ! Så kjekt å høre fra dere. Etter beskrivelsen din ser jeg for meg hvor dere bor. Selv tok jeg longtailbåt fra Bangkok sentrum og ut til det moderne handlesenteret en dag, da jeg var der. Fasinerende by med så utrolig mange kontraster.
  I mars reiser vi på sykkeltur til Vietnam og Cambodia, skal da innom Angkor Wat så jeg tror jeg må hoppe over deres neste reisebeskrivelse 🙂 . Det er nyttårsaften kl. Halv seks. Tryggve og jeg er alene. Har stor kalkun i ovnen som stekes etter Hellstrøm og Hoel sin oppskrift. Til dessert blir det rompudding med kirsebærsaus etter mors gamle oppskrift. Så vi kokkelerer sammen og gleder oss til middag for to. Vi ønsker dere et spennende nytt år, og takker for den flotte turen vi fikk sammen i det gamle. Stor klem fra Tryggve og Anne-Bente.

  Like

  1. Hei til dere fra oss i ChiangMai. Kom hit i formiddag og rakk en fin båttur på elva i ettermiddag. Hørtes litt stusselig ut med nyttårsaften, men det kan være fint med sitt eget selskap også. Må berømme dere for at dere så ofte holder lag for oss andre og for at dere er så flinke til å gi lyd fra dere. Det betyr mye. Det var en flott tur i Karibia, som vi håper har gitt mye inntrykk å ha med seg for så reisende mennesker som dere. Tenker at sykkeltur i Indokina må være en spennende reiseform som bringer dere tett inn på de lokale. Forbausende mange Thaifolk vi har snakket med har vært i Norge… Om få dager reiser vi videre til Kambodsja. Er veldig spent på dette. Nå slapper vi av på hotellet mens denne roligere byen summer i bakgrunnen og Gnisten lytter på NRK-sending fra Tour de ski. Skal bli kjekt å treffe dere etter hvert. Hilsen Gnisten og den nyklipte skipperen

   Like

  1. Takker for hilsen! Gratulerer med vel overstått rund dag også! Ser på NRK at det blir vinter en stund nå. Kanskje får dere anledning til å studere stjernehimmelen over den koselige hytta deres… Hils masse til Kristian! Gnisten og skipperen i ChiangMai

   Like

 3. Godt nyttår! Her er vi barnevakt i kveld og håper på at de små ikke vil våkne av alt rakettbråket utenfor. Gleder oss til dere kommer hjem. Ha det godt så lenge.

  Like

  1. Hei på dere på Biland! Takker for hilsen og for at dere er så flinke til å oppmuntre oss med små tilbakemeldinger! Vi kom i formiddag til provinshovedstaden ChiangMai der livet går litt mindre travelt og støyende enn i Bangkok.om et par dager saler vi opp en bil og drar på safari opp i fjellene i grenseområdet Det gylne triangel. Vet ikke om Aage i sitt lange sjømannsliv noen gang kom hit opp. Håper på mange spennende fotomotiver. Mange gamle buddhisttempler her i området. Hilsen Gnisten og skipperen

   Like

 4. Kære svein og Irene først rigtigt og godt nytår, og tak fordi vi må følge med på jeres meget spændende tur. I er rigtige gode til at skrive levende, kan altid se det for os. Glæder os til at følge jer fremover . Verden er et fantastisk spændende sted. Kh

  Like

  1. Kjære Stig og Connie. Takker for hilsener og for at dere ofte gir oss tilbakemeldinger! Ser at det kan bli en kuldeperiode i Skandinavia. Ser for oss at det kan være vakkert i Stubdamsvej om vinteren også. Gldere oss til å treffe dere i Oslo om ikke lenge. Håper å kunne dele inntrykk fra deres camperliv i Europa med våre ferske fra Indokina. Hilsen Gnisten og skipperen på hotellrom i ChiangMai

   Like

  1. Hei Robert og Sonja. Kjekt å få små tilbakemeldinger fra dere! Det finnes nå bevis for at det er mer enn en Imagine i verden… Fin tekst John Lennon skrev også, forresten. Like aktuell da som nå. Hilsen Gnisten og skipperen i provinshovedstaden ChiangMai

   Like

 5. Godt Nytt År fra Farsund. Ha en god ferie i Tailand og på rundturen i området. Sees forhåpentigvis om ikke altfor lenge.
  Beste hilsen fra Jan Olav

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: