Tahitian skies

Tahtitian skies

En av skipperens drømmer var å øve inn ”Tahitian skies” på gitaren, og så deretter spille den når han kom til Tahiti. Det er herved gjort. Opptil flere ganger. (For den uinnvidde er melodien hentet fra utgivelsen ”Neck & Neck” med Mark Knopfler og Chet Atkins en gang i det forrige århundret.)

Tahitit gatemusikanter Gatemusikanter i sving

Nå har vi altså nådd fram til Tahiti, som ligger nesten midt i Stillehavet. Vi har brukt 3 måneder fra Marquesasøyene, via Tuamotos-atollene og hit. Om ca 4 måneder bør vi være i sikkerhet for orkansesongen, trolig i Australia. Det er fortsatt mye igjen å se og oppleve, og spennende mennesker å møte før den tid.

Tahiti moro

Tahiti har en interessant forhistorie som kan knyttes blant annet til oppdageren James Cook, mytteristene på Bounty som ble aldeles fortumlet av de vakre polynesiske vahinene, og kunstneren Paul Gaugin som udødeliggjorde disse skjønnhetene med sin brede og fargeglade pensel.

Det er vakkert her på Tahiti, hovedøya i Fransk Polynesia. Hovedstaden Papeete er i folketall omtrent som Stavanger. Papeete ligger på øyas nordvestlige hjørne og er godt beskyttet mot framherskende østlige vinder av fjellene som går opp i ca 2.300 meter. Utenfor ligger svært grunne, langstrakte rev som brekker av storhavet i svære, drønnede brenninger. Noen av revene er blant de mest ettertraktede for surfere. VM skal arrangeres her dette året. Selve Tahiti består av to sammenhengende, øylignende fjell. Det er grønt og frodig. På østsiden, der fjellene møter skysystemer fra øst, regner det mye, og her er det tett regnskog. Flere elver renner ut i havet på nordsiden.

Tahiti katamaran Captain Cooks bay. Moorea i bakgrunnen

Tahiti regnskogbunn I regnskogen

Tahiti Galapagosskilpadde Galapagosskilpadde

Tahiti innland Indre stråk

Tahiti vannliljer Vassfar

Tahiti ved surferstranden SurfeVM snart her

Tahiti life is good Life is good

Tahiti markedsplass Bilder fra det offentlige markedet

Tahiti torgkone

Tahiti blomstermarked

Hovedstaden Papeete er en moderne og travel by, langstrakt langs flatlandet mot sjøen og i fordypningen rundt bykjernen.

Tahiti Papeete muskler

 

Tahiti papeete marina2 Marina Papeete

Tahiti Papeete marina

 

Havnen er svært travel og ligger godt beskyttet bak en langstrakt, lav øy. Utenfor ligger en betongmolo. Innenfor revene er det flere marinaer. Den nyeste ligger ved sjøfronten inne i byen med park og en motorvei like inn til. Vi fulgte den godt oppmerkede leia sørover, forbi flyplassen som ligger på en lav tange innenfor revet. Her må vi kalle opp den blide havnekontrollen og vente til fly har landet eller tatt av. Så kom vi oss inn i Marina Taina, der vi hadde kjempeflaks og fikk plass inne i marinaen, blant megayachtene. Absolutt spurv i tranedans. Noen ganger en fordel med liten båt. Rett utenfor marinaen er det en stor ankerplass med hundrevis av oppankrede båter.

Tahit Broken dreams For noen den siste havn…

 

Noen på bøyer, andre på eget anker. På grunn av dybden, må de som ligger for anker legge ut mye kjetting og tau. Når vinden dreier, hender det at båter klinker sammen og blir skadet.

Tahiti morgenstund Luksushavn med Moorea i bakgrunnen.

Her i Marina Taina ligger hvermannsen på innsiden og storbiksene på utsiden. Det er ikke måte på hvor store båter noen kan holde seg med. Og de har folk til slikt, som Øystein Sunde pleier å raljere med. Men vi har vann og strøm, dusj og toalett på land, og dagligvarehandel like i nærheten. Carrefour er en av dem. Som en OBS-butikk X2, der vareutvalget er nesten kvalmende overveldende. Etter å ha vært ute på øyene i månedsvis, der bare det å få tak i en gulrot ikke er selvsagt, kan vi nå velge og vrake i haugevis av frukt og grønt, fersk kjøtt, melk, ost, og all slags herligheter det franske kjøkken kan trylle fram av råvarer og ferdigvarer. Men ting koster. Pariserloffen er lokal og billig, men alt annet er importvare. Mye kommer nok fra New Zealand. Prisnivået er norsk ++. Men vi klager ikke.

Juli er festivaltid. Heiva. Da samles dansere , musikere og idrettsfolk seg fra store deler av stillehavsområdet til dyst. En kveld var vi på en danseoppvisning inne i Papeete. 160 mannlige og kvinnelige dansere med blomsterkranser i håret, i danser og opplesning av polynesiske myter. Eggende hoftevrikk fra de kvinnelige, og viftende knær fra de mannlige. Mye vakkert, og mye mindre vakkert flesk. Polynesierne legger kraftig på seg med alderen. Både kostholdet (og gener?), samt at rikdom skulle synes på flesket, kan være faktorer som må utgjøre et gedigent helseproblem.

Stor var gleden og takknemligheten da vi kunne hente post fra Haugesund på det lokale postkontoret. Langt brev fra eldste datter Bjørg med beskrivelse av hvordan livet går i Barlindveien, og med bilder og tegninger fra de små rakettene. Det varmet veldig!

Tahiti poste restante Hva er det inni der, mon tro?

Tahiti på tur På biltur med Tom og Christian

Her i havnen har vi det riktig så sosialt, med den britiske Malø’en Sofia, Ann og Jonathan fra Cowes, Astahayaguttene i Oysteren og i går Contessa’en Glød av Bergen med Per og Lyndis om bord, på tur siste 10 år med lange avbrekk hjemme. Ellers vet vi at Øyvind og Tina i Freya snart ankommer fra atollene, og at Dorisguttene, Marius, Christian og Henrik nyter eventyret nede på Bora Bora, der vi trolig ankommer i siste del av juli.

Torsdag 9.juli fikk vi besøk av de tidligere eierne av båten vår, Marianne og Mikkel Frostad og døtrene Mia og Martine. De ferierer på naboøya Morea i skoleferien og hadde lyst til å se gamlebåten igjen. Gjensynsgleden var stor for de voksne som seilte daværende Marimi fra Oslo til Vestindia og hjem 2003-2004. Mange gode minner må det ha vært knyttet til gjensynet, slik så det i alle fall ut i øynene deres.

Tahiti Team Marimi Mikkel og Marianne

Tahiti tegnestudio Mia og Martine i tegnestudio

Fredag 10.juli var det fest om bord. Da ankom vår gast den neste måneden, den blide og humørfylte jærbu Hans Olav fra Klepp. Søkklastet med godsaker fra gamlelandet, verktøy og andre nødtørftigheter. Blant annet også nytt kamera til erstatning for det druknede. Gasten en solid vitamininnsprøytning for Gnisten og skipperen. Hans Olav er installert i forpiggen, som sist da han var om bord fra Martinique til Panama.

Tahiti cool nut Cool gast

Lørdag 11.juli syklet vi sørover en mils vei og kom til det polynesiske sjøfartsmuseet, der det var folkefest.  Her fikk vi et lite innblikk i polynesiernes idrettsøvelser, som spydkast mot kokosnøtt på en høy stang, koprakonkurranse, steinløft og ulike danseoppvisninger, med mer eller mindre klær på. Trolig det nærmeste skipperen kommer Hula-hula.

Tahiti tilskuere wow!

Tahiti dansedamer

Tahiti hula hula

Tahiti krigere

Tahiti spydkast

Tahiti blinkskyting

Tahiti blinkskudd

Tahiti 104 kg

Om få dager legger vi så ut på seilas til Selskapsøyene. Men først skal vi altså feire Bastilledagen (etter starten på den franske revolusjon)den 14.juli, som altså er den franske nasjonaldagen.

Tahiti Giiv akt! Mye våpen og militært fokus

Tahiti Bastilledagsmarsj

Tahiti den norske delegasjonen Lyndis, Per, Gnisten, Tom, Christian og Hans Olav

Tahiti misser

Tahiti lokal skjønnhet Noen polynesiere er smellvakre

Vi har polert skroget fra jolla og fylt opp tank og kanner med drivstoff. Nå gjenstår bare innkjøp av ferskvarer, før vi tar Hans Olav med oss videre ut i eventyret.

Tahiti paddle

7 thoughts on “Tahitian skies”

  1. Lenge sidan eg har lese rapportane, men like kjekt som før å følgja med på reisa. De skriv så godt, begge to.
    Stavanger har nok eit anna klima enn det de opplever no.Vel, i dag er det 16 grader og sol (innimellom), så finn me ein lun plass, er det heilt ok.
    Eg vert nok i full jobb eit år til, i 2. klasse. Og då er det sannsynlegvis slutt. Er andre ting eg kan fylla dagane og livet med.
    God seilas vidare!

    Like

  2. Så kjekt med nye skriverier! Vi har jo hørt noen av historiene på tlf, men det er ikke alltid godt å oppfatte alt! Vi er sådan blitt gode på radio latency! Supert å se bilder fra Tahiti, og gleder oss til fortsettelsen! Her hjemme er det som sagt ikke det store sommerværet, men vi koser oss uansett! God tur videre i eventyret! Beste hilsen fra blekksprut-mammaen.

    Like

  3. For et eventyr dere er ute på ! Ser for meg Svein spille Tahitian skies 🙂 herlig!
    Selv er vi i Loutro, sør på Kreta. Du kommer hit gående eller med båt. Vi blir her i 14 dager ettersom stedet byr på masse turmuligheter, ensomme badeviker , fred og ro . Det er ca 20 små pensjonat , som kaller seg hotell, her i den lille viken. 90 % ligger helt til sjøen ,med restauranten helt på bryggekanten. Her rusler vi ned når solen kommer inn vinduet i 7-tiden og inntar vår frokost. Etter noen timer i skyggen på terrassen med en bok, pakker vi ryggsekken og begir oss på tur. Flere dager har vi hatt ulike badeviker helt for oss selv. Lange rullesteinsstrender…uten folk. De fleste tar nemlig lokale skyssbåter ut til større badestrender. De om det!

    Tilbake til dere: Kjekt at dere har fått mannskap om bord, og så hyggelig for han å få oppleve Stillehavet! Ønsker dere god tur videre …som vanlig 🙂 Klem fra Anne-Bente og Tryggve ( eller omvendt).

    Sendt fra min iPad

    Den 14. jul. 2015 kl. 12.45 skrev Jordomseiling 2014 <comment-reply@wordpress.com>:

    jordomseiling2014 posted: “En av skipperens drømmer var å øve inn ”Tahitian skies” på gitaren, og så deretter spille den når han kom til Tahiti. Det er herved gjort. Opptil flere ganger. (For den uinnvidde er melodien hentet fra utgivelsen ”Neck & Neck” med Mark Knopfler og Che”

    Like

  4. Kære begge igen et dejligt rejsebrev , vi er på campingferie i Danmark . De første 6 dage tilbragte vi sammen med Carina og Heino samt børnebørn en rigtig hygge uge på børnenes niveau og vilje 🙂 vandland snobrød og leg.
    Så har vi været i Glyngøre til Line Dance festival sammen med en veninde og hendes mand de bor i Sønderborg syd for Kolding . Der efter kørte vi til hvide sande gået lange ture langs vestkysten s vilde bølger, det har blæst ca 14 SM fra V , men telt og vogn blev dog stående , vi fandt en plads i klitterne hvor det var lidt læ. Og spist dejlig laks reje og andet godt fra havet.
    I skrivende stund er vi i Ribe en 1300 år gammel købstad i Sønderjylland , her et så meget historie , husker I vores ven Leif han er herfra og hans slægt går min. 200 år tilbage sikkert også længere . I morgen skal vi med traktor til mandø i Vadehavet , man køre til og fra i lavvande. Bliver spændende at se sæler og andet dyreliv der . Vi følger også i vikingernes spor har set på gamle viningeskibe, landsbyer o.s.v
    På mandag/tirsdag skal vi til Kolding og besøge Bent og elsemarie og højst sandsynligt kommer Birgitte og Olaf også de er lige nu i Holbæk . Det dkal blive dejligt at se dem igen efter alle disse år. Derefter går turen videre til Fyn og Caroline skal så med mormor og morfar på ferie et par dagen , inden vi igen skal starte på arbejde d.3 august Ønsker jer fortsat god tur knus Connie og Stig

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: