Mot Madeira

På vei til Madeira

Det er mandag 22.september. Det er snart tid for å sette middagsposisjonen i loggbok og kart. Vi befinner oss ca 150 nautiske mil sørvest av Lisboa og av den portugisiske kysten. Det er flau vind, en svak gråe, flekkvis over nesten flatt hav.

hertervigske skyer Hertervigske skyer

blått hav 40 shades of blue

Svak dønning fra vestlig retning. Vi forlot Lisboa søndag morgen før daggry og har kun seilt i 2 timer siden da, resten motorseiling. Motoren snurrer på ca 1500 omdreininger i minuttet, som gir i overkant av 5 knop over grunnen. Antatt drivstoff-forbruk 1.3 liter diesel pr time.

skipperen fyller diesel Vind på kanner

Før vi dro lastet vi ned grib-filer som viser vindretning og vindstyrke for det området vi har tenkt å ferdes over de neste dagene. Målet er Madeira, men vi har lagt kursen mer vestlig, i retning av Azorene, fordi vi ønsker å seile mot forventet gunstigere vind og vindretning i løpet av dagen/morgendagen. Forhåpentligvis betyr det at vi ikke trenger motorseile etter dette.

gnisten kverner Og vinden kom….

Over oss spredt skydekke som gir moderat innstråling av sol. Under oss dybder på mer enn 5000 meter. Ca 80 nautiske mil sydøst for oss ligger undersjøiske fjell, Gettysburg og Ormonde som stuper opp fra 5000 meter, opp til henholdsvis 20 og 33 meter under havflaten. Underlig å forestille seg havet uten vann. Hvilken gigant av en fjelltopp ville det ikke vært på land? Og hvilke hemmeligheter ville vel ikke havbunnen avdekket? Ukjente arter av marint liv. Spanske galleoner søkklastet med gull og edelstener, skipsvrak fra alle tider, ubåter, handelsskip, fly, ammunisjon, krigsgass. Søppel dumpet i uvitenhet om skadevirkninger på marint liv. Hvem vet?

I går kveld ble den første flyvefisken observert. Fløy flere hundre vettskremte meter like over vannflaten. Var det oss den rømte fra, eller en fra av havets jegere? Fortsatt har vi godt med fersk mat om bord, så fiskesnøret får ligge inn til videre. Gnisten har stekt opp kylling, burgere og laks. Ferskvaren holder seg litt bedre slik og vi kan utnytte elektrisk energi mens vi ligger til kai. Det ble laks, purre og paprika i fløte med båndspaghetti og finraspet gulrot til middag. Fruktsalat til dessert. I overkant av hva som er normal standard om bord. Antar at Gnisten er glad for endelig å komme seg til Madeira, en opplevelse vi ble snytt for forrige gang vi var på disse kanter.

Vi har nettopp krysset leden til to store tankskip i ballast. Det ene skulle til Togo i Afrika med beregnet ankomst 2.oktober. Slikt står det å lese på AIS….

peter danser Peter, Den tredje mann, danser

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: