Gjensyn med Bayona

Nordmenn er opp tatt av været. Og vi om bord er intet unntak. Så sant vi får tilgang til wi-fi, så er yr.no førstevalget. Og det skal yr-folkene ha , de er flinke til å varsle rett, både når det gjelder vind , sol og regn.

Da vi bestemte oss for å dra til Bayona, var det meldt gråvær, litt regn og sørlig vind. Det vil si et vær som kunne minne om en norsk vårdag.

Vi hadde sett fram til å komme til Bayona, minnene derfra var sterke og gode. Vi ankom i regn og dis, fant oss en bryggeplass, og tuslet inn til kontoret for å registrere oss. Vi var hjertelig velkommen og fikk alt det vi måtte trenge, strøm , vann , dusj og anledning til å vaske tøy. Mellom regnbygene ble nyvasket tøy tørt på mindre enn to timer!

Da vi var her sist, krydde det av båter, det var langturseilere, regattaseilere og andre. Nå var det to gjestende båter på brygga vi lå, en irsk pensjonist og oss.

En ny havn på andre siden av havna , var etablert de siste år av EU- midler, og noen få langturseilere lå der, men det var heller ikke mange. En norsk skøyte, Elise Kristine fra Sortland på vei til Karibien, med en ensom seiler om bord. Mannskapet hadde dratt hjem, og han syntes de lange havstrekk var utfordrende alene. Nå måtte han ha tenkepause …..

Men slik er det blitt, den økonomiske nedgangen i Europa har ført til at det ikke er så mange som har anledning til å ha båt , til å dra på tur og vedlikeholdet på havneanlegg står i stil med manglende inntjening.

Byen Bayona var lik den vi husket , det kryr av lokale spanske turister, byen er feriemål for mange spanjoler. Det er flotte sandstrender som er i ly for alle slags vinder, et tett sentrum med utallige spisesteder. Alle er ute, barn og voksne til langt på kveld. De små sover i fanget il foreldre eller besteforeldre med en lite skjerf rundt seg og ser ikke ut til å mangle noe !Bayona sentrum, kopi av Pinta Bayona, gatemiljø

 

Byen er omkranset av en stor borg fra 1500-tallet som er holdt godt ved like og en vandretur opp dit gir et praktfullt utsyn over byen.

Etter noen dager med vekslende gråvær og regn sa yr at nå kom vinden fra nord. Da var det tid for videre seilas. Og seilas fikk vi, den flotteste på lenge. Skipperen ble inspirert til å fortelle om Den tredje mann (eget notat). Vi seilte i 5 timer og ankom tili Viana do Castillo i Portugal i en forrykende ettermiddagskuling inn under land. Godt å komme til havn, og i tillegg møte dansker som hadde fulgt i kjølvannet vårt nesten hele dagen. En ny historie begynner……………

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: