En dag i Biscaya

Dagen begynner sånn litt før 6. Det er varmt og jeg våkner av at dagslyset kommer inn vinduet der jeg sover bak i båten! Det er på tide med vaktbytte. Skipperen vokter oss om natta på det svarteste. Jeg sier vi kan dele ,men til nå vil han ha det slik og da blir det det.

Svein legger seg  i den varme senga, han er nok litt kulsen av natteklam luft og trøtt kropp. Det er altså min tur til vakt de neste timene.  Først er det et blikk på havet, det er rolig som i går. Motoren surrer på lavt turtall, storseilet slår innimellomm, vi ønsker oss mer vind, men det blir det visst  ikke i dag heller. Etter at jeg  har skannet hele horisonten , ingen båter, kryper jeg ned under teppet i vaktkøyen med eggeklokka  ved øret.  20 min bevilgerer jeg meg til neste utkikk.

Kveldsvakt Kveldsvakt

Kl 06 skriver jeg bestikket i loggbok og markerer hvor vi er i papirkartet vi har fått låne av FRIDA og sender de en vennlig tanke der de ankommer Kvitsøy idag etter 3 år på seilas jorda rundt.

Det er litt tidlig med frokost kl 06, venter litt til sola har kommet, er fortsatt litt trøtt selv om jeg har sovet med sov i ro i ørene fra kl 00.30. Motoren kverner hele tiden, siden vi ikke kommer fram ved vindkraft.

Men i ni tida vil jeg opp, setter på tevann, finner brød, der kom skipperen og, fikk visst ikke sove lenger. Vi spiser frokost sammen, setter oss ut i cockpiten med hver vår kopp med grønn te og undrer oss over vinden som ikke kommer. Sola varmer som  det skulle være overfart fra Kapp Verde til Barbados vi var på, ikke midt i det beryktede Biscaya.

Vi  trenger ikke mye klær på oss, truse og bh holder lenge, Svein sier jeg må få bort det hvite bh- stripene. Ja ja han får det som han vil. Det er jo bare oss her, ingen andre, vi er visst utenfor alle skipsleder.

Jeg har mange ting å holde på med. Leser i boka  En mann ved navn Ove, en herlig lettlest roman som får smilet og latteren fram støtt og stadig. Så strikker jeg litt på mariusgrytelappene, de blir nok ferdige i dag selv om jeg tok opp det jeg gjorde i går kveld. Må gjøre det fint, kan ikke slurve, det ville læremestrene mine, mor, farmor og mostrene mine ikke godtatt!!

Klokka nærmer seg 12 ganske fort, det er tid for nytt bestikk, kjekt å se at vi beveger oss sydover på kartet. Vi har sett en stor båt på vei nordover til den engelske kanal . Vind er det fortsatt lite av. Vi må fylle diesel på tanken slik at vi har nok til resten av turen. Vi har 200 l diesel på dekk i gule og orange kanner. Vi må være begge til dette arbeidet, må ikke søle diesel, verken i havet eller på dekk.

Full tank er resultatet. Svein er i det skrivende humør. Hhan har fått nok sol på kroppen for dagen og setter seg ved pc-en. Og der blir han til han får servert lunsj, rester fra i går, grønnsaksuppe med små kotelettbiter i.

Etterpå vasker jeg opp og tar meg en rusletur på dekk. Med boka og pute. Svein kontrollerer at jeg ikke faller over bord. Alltid er en som ser når den andre beveger seg på dekk. Jeg leser en stund, men det blir for for varmt.

Godt at vi har en liten dusj på hekken. Den benyttes til  avkjøling og vask av varme kropper! Ren luksus, synes vi!

Planlegge middag. Alle ting tar lenger tid enn hjemme! Det er liten plass i byssa, så alle ting må planlegges godt, og så må alt sikres med skliduk ellers farer det på dørken i takt med en bølge!  Middag pleier vi å ha før kl 18, så har vi tid til å vaske opp, rydde og filosofere litt over dagen før skipperen tar kvelden. I dag er det taco lefser med masse godt inni. Svein er ekspert på å kutte opp tomat, agurk, løk og så har jeg forberedt med å brune opp kjøttdeig før vi dro fra Irland.

I kveld er det litt overskyet, men fortsatt varmt. Jeg har  lest ut boka, jeg har gjort ferdig gryteklutene, jeg følger med på kartplotteren om det dukker opp skip, og jeg stikker hodet opp og skanner horisonten hvert 10 min i kveld, vi nærmer oss skipsleden fra kontinentet til  den engelske kanalen.

Passasjerskip i natten Passasjerskip i natten

Skipperen sover, og jeg koser meg med å nedtegne en dag på havet. Jeg beregner ankomsttid til La Coruna i Spania hvis vi har samme fart som nå, skjønner at det blir en natt til i sjøen og det gjør ikke noe.  Jeg finner en ny bok i morgen, det er nok å ta av, til og med de spanske kursbøkene fra noen  år tilbake kan muligens friske opp noen spanske gloser.

Det er stup mørkt ute, ikke et lys utenom topplanternen vår. Det er ikke måne, almanakken sier helt svart i dag,søndag 27. Juli 2014, stjernene kommer ikke fram  før litt senere i kveld. Vinden er som i hele dag fra nord, men bare 5 knop, altså fartsvind og ingenting å fylle seilene med. Til de som måtte lure: Stroseilet er oppe, har vært det på hele turen, selv om det ikke er seilvind støtter det båten og vi er lettere å se av andre ferdende på sjøen. Men det er ikke mange her !

En flokk delfiner ble observert i dag, men de var ikke interessert i oss, for nordover i full fart med finnene til værs!

En stor tankbåt til gled forbi på vei til Gøteborg sto det  kartplotteren vår. Vi får beskjed om alt , kompasskurs,fart, størrelse  ankomssted og tid. Det blir muligens en spennende natt med mer aktivitet.

Så er det tid for å sette nattlys på kartplotteren og slå av alt lys ellers, slik at det går an å observere mellom himmel og hav i nattemørket. Og om en god time er det  jeg som kan krype i køyen og få meg litt søvn igjen!

 

2 thoughts on “En dag i Biscaya”

  1. Dette er kjekt å følge med på, gleder meg til neste kappittel. Ha ein kjempekjekke tur.
    Mor,Bjørg, ringe og fortel det ho husker når Irene har ringt heim, lurer litt på kossen det kan ha seg at eg veit det mesta fra før.😊

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: